Thursday, December 23, 2010

cerita yang aku suka.(:

haa,hari ni aku nak cete sikit tentang movie yang aku tgok smlm dgn famili aku.peh memang khusyuk betul aku tgok tak berganjak dari tmpt duduk aku tau.dah penat duduk.meniarap.penat meniarap aku baring.movie ni dipertontonkan kat HBO 411 smlm.kol bpe aq tak ingt.ngee.cete ape?haa tjuk cete dia. "Polar Storm".meh aku story skit bout movie ni.


memula tgok cete ni agak boring la.tpi pas bpe minit kendian aq trtarik utk tgok smpai abes. prmulaannye pasal sebuah komet ke meteor gitu la, menghentam bumi.akibat hentaman yg kuat, medan elektromagnet bumi mnjdi agk berterabor.(songsang laa)

gambaran meteor yg ad dlm cete ni.

akibat dri medan elektromagnet yg tlh songsang, maka berlkulah kejdian-kjdian yg tk prnh brlaku di negara2 selatan. Antaranya. kejadian Aurora.aurora ni trjadi bila ad pelanggaran antara cas partikel yg disebabkan oleh medan magnet Bumi. fenomena aurora ni boleh dilihat pada paras 65 dan 72 darjah utara dan selatan latitud yg dimana ia berada di sekitar bulatan polar Artik dan Antartik.

ni kedudukan kekutuban magnet bumi yang normal.

okay tu pnjelasan sikit ttg aurora.brbalik pd cete "Polar Storm".bila berlaku keterbalikkan medan kekutuban magnet.secara tak lngsung polariti medan kekutuban elektromagnet bumi tidak seimbang.maka trjdilah kejdian aurora dan gempa bumi yg menyebabkan lantai bumi runtuh.

haa yang ni pulak after berlaku hentaman meteor yang kuat.gambaran saja.

jalanraya terbelah.

pstu,dlm cete ni.aku dpti.bila berlaku je aurora,dorg sume (para pelakon) cpt2 matikan enjin kete.tanggalkan jam tgn.sbb elektromagnet aurora yg da songsang ni bergerak pada ketinggian 40megahertz.suatu kuasa elektrik yg sgt kuat menybbkan cas pada bateri kereta rosak dn menjerumus masuk ke badan2 mereka yg sdg memndu. (haa aku da berbicara psl elektrik ni).
yang ni akibat tak matikan enjin kete.peh.terus hangus beb.40 megahertz tu.



then.dlm cete ni jugak ad konflik antara pakar astrofizik dgn presiden dorg.hadeii. kalo yg ni korg kne tgok sndiri.cuma aq terpegun jugak la dgn penjelasan si pakar astrofizik ni ttg paksi bumi yg telah senget smpaikan aq pun kdg2 pening penjelasan dia.hahaha.pastu si pakar astrofizik ni pun cdgkan supaya letupkan bom yg menyamai kuasa meteor yg hentam bumi tu. brape eh? 100megaton kot.tak silap aku.hee.tujuan bom tu diletupkan menyamai kekuatan meteor tu adlh utk menstabilkan semula kekutuban medan magnet Bumi.dia kata nak letupkan kat dasar laut Parit Marina. la kot? aku lupe.hee.jgn salahkan aku.hehe.mmg dasar laut paling dalam la dorg nak lpskan bom tu.

sebabak si pakar astrofizik berkonflik dengan tuan presiden.pehpehpeh.

dorg naik kapal selam.tp nasib dorg agak kureng la.berlaku pelanggaran yg menyebabkan kapal selam mereka kematian enjin pendua.so trpksa bergntung pd enjin yg 1 je.korg bygkan la. nnt nak lepaskan bom tu. pstu kene blah dri dasar laut tu selama 10 minit je.cuak gak aku tgok cete tu.aihh.then lps dorg lancarkan bom yg da set timing tu dorg terus blah.tp si astro fizik ni bijak gak aa.minx kapten tu pegi ke arah gunung berapi dasar laut.tujuan? tujuannye supaya wap-wap panas gunung berapi tu akan menolak badan kapal selam tu naik ke permukaan laut dengan cepat.jadi dorg pun terselamat dri letupan bom yang kuat tu.

dah tu je kot aq rase.aq taip pnjg2 sgt nnt korg tknk bce.hehe.btw, aq salute dgn cete ni.
sbb cete ni mngndungi byk ilmu sains yg penuh misteri.ilmu sains tu ilmu Allah la kn. so kira ok la tu.alhamdulillah.sekian. Asalamualaikum. (:



Ya Allah.cantiknya ciptaanMU.

3 comments: