Tuesday, March 8, 2016

5 Jenis Test Kat Universiti (Photoless)

Semester 6. Tahun 3. Selangkah ke tahun akhir.

Rasa macam tak percaya dah nak habis belajar. Masa memula masuk rasa macam lama gila buat degree empat tahun dalam hati merungut mengomel tak puas hati kenapa belajar degree begitu lama sehingga empat lima tahun.

Masa daftar masuk as pelajar degree pada tanggal 1 September 2013, terdetik dalam hati.

"KENAPA KENAPAA LAMA GILAA EMPAT TAHUN NAK KENA DUDUK SINI?"
"AKU NI DAH LA TAK PERNAH LAMA LAMA BELAJAR KAT SATU TEMPAT. PALING LAMA SETAHUN SETENGAH."

"Tolong la mak bapak, kita takmau lama lamaa kat sini."

CEH.
POYO.

Dah jadi pelajar tahun ketiga dah nak masuk tahun terakhir pun, pernah terdetik macam mana la life aku lepas habis belajar. Jadi seram jadi gentar nak go thru real world.

OK. Panjang mukadimah entry kali ini. Mari aku ceritakan sikit pasal dunia universiti. Salah satu benda yang student universiti PASTI akan lalui adalah kuiz dan test! Opkoz la bebeh sebab sistem pemarkahan universiti lain beb dengan sekolah. At the first time, bila masuk U, bila lecturer kata nak buat test. AKU CUAK. Cuak sebab ingat test tu macam ujian bulanan kat sekolah. Kena duduk jauh jauh, jarakkan meja pastu ada cikgu ronda ronda dalam kelas tengok pelajar jawab ujian bulanan.

PEH. KUNO GILA PEMIKIRAN SEORANG KARTINI.

........
Rupanya begini, ada beberapa jenis test yang aku rasa semua orang pernah rasa. Ni pengalaman aku.

JENIS TEST KAT UNIVERSITI.

1) Strict Ikut Akta.
Test yang macam ni paling tak disukai oleh para mahasiswa dan mahasiswi di mana mana universiti sekalipun. Kenapa ek tak disukai? Hal ini demikian kerana para pelajar kena mempersiapkan seratus peratus persiapan untuk menjawab test akan datang. Dalam kategori ini, para pelajar akan ditempatkan di satu ruang dewan kuliah yang besar agar mereka duduk jarak jarak dan possibility untuk berbincang bahkan meniru kawan sebelah sangat tipis. Tambahan pula (amboi penanda wacana), test sebegini merapatkan lagi ukhuwah antara lecturer-lecturer or antara lecturer-staff. Sebabnya dalam test sebegini, barangkali ada lebih 3 hingga 4 orang pengawas yang akan memantau kami. Nampak je perilaku mencurigakan (antaranya tunduk bawah sebab google kat phone or tengok nota etc etc), kertas test terus dirampas. Sobs. Rasa macam penjenayah yang tunggu masa nak ditangkap je.

2) Open book Without Phone
Ek eleh. Kata open book. Tapi takboleh cari jawapan kat phone. Apebendenyeee lah. Eh eh, BETUL LA OPEN BOOK. Bukannya open phone. Pernah terjadi kat aku, masa tu tak jumpa rasionalnya kenapa takboleh buka slide kat handphone padahal kita haruslah memanfaatkan teknologi sedia ada. Masa tu aku fikir kemon la kita kan Generasi Y yang tabuleyy hidop tanpaa telepong. Bila dah jadi matang sikit ni baru rasa ketidakpandaian diri sendiri. Open book la betul la kan sebab tu takboleh bukak phone. Masa lecturer cakap boleh open book, dalam hati seronok bukan kepalang pehhh pehh boleh google jawapan ah gini sonotnyee.

"Open book, but no phone allowed." (Lecturer, 2015)

Patah seribu hatiku.

3) Open book. Online resources. TAPI jangan berbincang dengan kawan.
Ni kira kategori, kau buat sendiri sendiri la. Carilah jawapan sendiri. Carilah walau apa cara sekalipun tapi tak dibenarkan berbual or berbincang dengan kawan sebelah ke belakang ke depan ke seberang jalan ke. Kategori ni lebih kurang macam strict ikut akta. Tapi berbaik hati sikit bagi cari jawapan kat sumber sumber yang dibenarkan. Segala maklumat di hujung jari je. Pelajar cukup suka kalau lecturer kata:

"Okay, esok kita ada open book test. Revise Chapter 3 sampai Chapter 6" (Lecturer, 2013)


Malam tu berjimba seolah olah tiada test esok.


4) Online test. Essay.
Apakah definisi online test? Online test boleh didefinisikan sebagai test yang dibuat oleh pensyarah dalam bentuk virtual. Penggunaan kertas adalah 0% kerana para pensyarah buat soalan di laptop mereka dan soalan tersebut diupload ke e-Learn. e-Learn adalah satu medium elektronik yang membolehkan para pelajar mengakses segala bentuk nota, tips ataupun test secara online dan terpulanglah nak print ke tak. Jimat kos bukan? Dulu zaman sekolah, cikgu yang siapkan semuanya, fotostatkan untuk kita pastu kita hilangkan. Sekarang, sehelai kertas nak print pun fikir banyak kali (amboi hiperbola). Online test ni depends pada lecturer nak start pukul berapa. Dan ada dua jenis online test (essay) ni.

1) "You can submit your file by uploading it into e-learning and click submit"
2) "Buat dalam words, pastu print out hard copy. Drop at my box."

Yang kedua paling malas nak laksanakan.


5) Online test. Objektif (ABCD @ TRUE FALSE)
Apa ingat dah masuk universiti dah takda jumpa dengan konsep "Baca Buku, Tak Ingat Jawapan, Baling dadu, Itu jawapannya". Masih ada lagi. Masih. Cumanya kat universiti ni up sikit. Online test 50 soalan, objektif. Masa diberi hanya 1 Jam. Lebih 1 Jam, terus automatic submit for grading. Nampak easy je kan objektif rasa macam tutup mata je boleh jawab. Tapi cuba try test tengok, request kat lecturer korang untuk buat online test 50 soalan objektif dalam masa sejam saje. Baru terkulat kulat para pelajar ni nak kena bahagikan masa nak baca soalan dan baca pilihan jawapan.

Benda paling hangin bila kau tengah buat test jenis gini.
Tetiba berlaku sesuatu.
Seperti Wifi putus.
Laptop mati.
Server down.
Kucing beranak.

Kawan call ajak lepak mamak sebelah rumah. (bagi yang jawab test guna phone)

Masa tu sesopan manusia boleh jadi secarut manusia.

K la, tu je nak share.
Dah penat. Nak tido.

Bye penduduk Bumi.

No comments:

Post a Comment